Om Stig

Stig Hansén föddes 1954 på Möllevången i Malmö. Hans mor kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare från Tyskland efter andra världskriget. Hans föräldrar skildes tidigt och han förlorade sin pappa när han var 15. Hans uppväxt under knappa omständigheter med en ensamstående mamma har präglat främst hans skönlitterära författarskap och han inspirerades stort av arbetarförfattare som Ivar Lo-Johansson som han lärde känna och fick stöd av.

Han bodde i Göteborg 1977–2015, och bor nu i Stockholm. Hansén började skriva på heltid 1980 och bokdebuterade 1982 med en reseskildring från Kina som han bodde i under början av 80-talet; sedan dess har han varit ett stort antal gånger i Kina. 

Han har skrivit reportageböcker, thrillers, noveller, romaner, debattböcker, barnböcker, porträtt av politiska tänkare och intervjuböcker med Janne Josefsson, Bengt Göransson och Günter Wallraff. Han har skrivit böcker om musikerna Bob Dylan, Bruce Springsteen och Mikael Wiehe och om skådespelare som Birgitta Ulfsson, Eva Rydberg, Marie Göranzon, Suzanne Osten och Evabritt Strandberg. 

Hansén föreläser bland annat om reportagekonsten och om konsten att skriva om sitt liv. Han har också föreläst utomlands på uppdrag av Sida om journalistik, främst i Vietnam, Sri Lanka och Palestina, samt fungerat som debattledare.

Men mest känd har Hansén blivit för sina självbiografiska böcker om sin pappa och för sitt utvecklande av reportagekonsten. Förutom bokskrivandet har han sedan 1975 skrivit kulturjournalistik i bland annat Sydsvenskan, Expressen, GT, Helsingborgs Dagblad, Sundsvalls Tidning, M-Magasin, Kristianstadsbladet, Göteborgs-Posten, Arbetet, Ystads Allehanda samt i kulturtidskrifter som Voltaire och Ordfront Magasin. Han har varit med och startat tidskrifterna Sydasien och Halva världens litteratur (numera Karavan).

Han var ordförande i Författarcentrum Öst 2015–2019 och ordförande i Författarcentrum Riks 2017–2021. Han sitter i Författarfondens styrelse och stipendieråd sedan 2019. Han är ordförande i Kavallahusets vänner sedan 2020.

Hansén debuterade 2013 som dramatiker med pjäsen »Operation Värdegrund« i regi av Anna Takanen (i rollerna: Ann Petrén, Lennart Jähkel och Johan Rabaeus). 2015 kom pjäsen »Gellhorn & Hemingway«, i regi av Björn Runge (i rollerna: Jakob Eklund och Petronella Barker). Båda spelades på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hans pjäs »Ja, må Vivica Bandler leva« framfördes 2017, också den på Kulturhuset Stadsteatern, i regi av Dritëro Kasapi (i rollerna Benny Fredriksson, Lars Edström, Anna Takanen, Birgitta Ulfsson och Rikard Wolff).

Hansén skriver fortlöpande långa intervjuer med teatermatriarker på Teaterrummet, (teaterrummet.se), en del av Göteborgs Stadsteaters hemsida.

Stig Hansén är gift med Anna Takanen och har tre barn: Elliot, Linn och Rasmus.